Abu-Hanna ja suomalainen rasismi

Umayya Abu-Hannan muutaman päivän takainen kirjoitus Helsigin Sanomissa on synnyttänyt melkoista nettikuohuntaa. Monia nettikirjoittelijoita on närkästyttänyt toisaalta Abu-Hannan Suomea kohtaan osoittama kiittämättömyys sekä hänen esittämänsä ajatus, että asiat olisivat paremmin jossakin muualla. Mielestäni ei ole kuitenkaan oleellista ovatko asiat muualla paremmin vai huonommin. Oleellista on se, mitä Abu-Hanna kertoo kokemuksistaan suomessa:

“Perääni huudeltiin Suomessa aina. Kolmenkymmenen vuoden aikana ehdin kuulla koko skaalan: rättipää, terroristi, Ali Baba, musulmaani.”

“Adoptiotyttäreni on zulu ja syntynyt Johannesburgissa Etelä-Afrikassa. Kun hän oli vuoden vanha ja istui tutti suussa vaunuissa, odotimme Helsingissä metroa. Noin 80-vuotias mummo käveli suoraan vauvan eteen ja huusi: “Saatanan neekeri!”

“Hän katsoi ympärilleen ja heilutti käsiään näyttääkseen muille, mitä oli löytänyt: “Katsokaa, helvetin neekerikakara!”

“Noin kolme kertaa kuukaudessa joku ihan tavallinen suomalainen häpäisi tyttäreni äitinsä edessä. Teinipojat ratikkapysäkillä saattoivat naureskella: “Neekeri, neekeri.”

Onhan se nyt aivan kauheaa, että joku Suomessa asuva ulkomaalainen kehtaa suuttua, ellei peräti katkeroitua tälläisesta kohtelusta. Sen sijaan tulisi kääntää katse nöyrästi alaspäin ja kiittää kun joku ohi kulkiessaan virtsaa kintuille. Epäilemättä tällaisesta yläpään inkontinenssista kärsiviä löytyy myös muista maista, mutta mitä jos kuitenkin hoidettaisiin ensin kuntoon omat päämme.

Vaikuttaa siltä, että kynnys rasistiseen puheeseen arkipäivän tilanteissa on viime vuosien aikana laskenut. Eräs merkittävimmistä syistä lienee avoimesti rasististen ja ulkomaalaisvastaisten poliitikkojen hyväksyntä valtakunnanpolitiikkaan. Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Suomessa viimeaikoina lisääntyneen yläpään inkontinenssin hoitaminen kannattaisikin aloittaa ylimmästä päästä eli poliittisesta johdosta. Ihan aluksi perussuomalaiset voisivat näyttää hyvää esimerkkiä ja toteuttaa Soinin lupauksen erottaa puolueesta rasistisista rikoksista lainvoimaisen tuomion saaneet edustajat.

Vastaa